miercuri, 8 iunie 2011

Tehnica Serveţelului- Metoda de lucru

Tehnica Şerveţelului este o tehnică decorativă impresionantă prin simplitatea ei dar şi prin rezultatele spectaculoase pe care le puteţi obţine! Oricine poate încerca această tehnică deoarece nu necesită abilităţi speciale sau talent artistic. Tehnica vă permite să decoraţi obiecte banale, vechi sau care pur şi simplu au nevoie de un pic de magie cât şi articole textile, veselă sau chiar pereţii casei!

Materiale necesare:

 1. Şerveţelul. Alegeţi un şerveţel care vă place. Asiguraţi-ve că modelul ales se încadrează bine pe obiectul pe care doriţi să îl decoraţi şi că motivul şerveţelului se potriveşte obiectului. Şerveţelul poate fi aplicat în întregime sau decupat şi folosit doar parţial. Puteţi folosi cu această tehnică şi hâtrie de orez imprimată a cărei avantaj este că vă poate oferi modele mult mai mari.





2. Obiectul ce urmează să fie decorat. Puteţi aplica tehnica pe orice tip de material: lemn, sticlă, faianţă, piatră, plastic, polistiren, lumânare, metal, textil, porţelan, piele sau pe perete. Asiguraţi-vă doar că obiectul pe care îl decoraţi are fie o culoare deschisă (alb sau crem), fie că poate fi pictat sau grunduit în una din aceste două nuanţe. De exemplu, dacă doriţi să decoraţi o bucată de faianţă închisă la culoare şi nu aveţi la îndemână culoare albă pentru faianţă, nu încercaţi tehnica! Există o şansă mare ca nuanţa faianţei să răzbată prin şerveţel şi să inhibe modelul acestuia!






3. Lacul-adeziv. Pentru orice material înafară de textil sau porţelan puteţi folosi lacul-adeziv universal. Pentru textil filosiţi lacul-adeziv pentru tehnica şerveţelului pe textil deoarece după uscare, acesta se poate fixa prin călcarea cu fierul de călcat, prevenind astfel înlăturarea sa în timpul spălării. Pentru porţelan folosiţi lacul-adeziv pentru tehnica şerveţelului pe porţelan deoarece după uscare, acesta poate fi fivat permanent prin coacere în cuptor, prevenind astfel înlăturarea sa în timpul spălării (dacă decoraţi obiecte care sunt supuse umidităţii precum căni, farfurii, veselă).






4. Pensule. Vă recomandăm să folosiţi pensule cât mai fine, din păr sintetic! O pensulă aspră ar putea să vă rupă şerveţelul în timpul aplicării adezivului. Deasemenea, folosiţi o pensulă de mărime potrivită suprafeţei pe care aplicaţi şerveţelul; astfel veţi avea mai mult spor!






5. Grund alb sau culoare albă. Acestea sunt necesare doar dacă obiectul decorat are o culoare puternică sau închisă (dacă nu folosiţi grund sau vopsea albă pe un astfel de obiect, culoarea sa va răzbate prin şerveţel, făcând modelul şerveţelului indescifrabil). ATENŢIE: asiguraţi-vă că vopseaua folosită este compatibilă cu materialul din care este făcut obiectul (citiţi mai jos lista de compatibilităţi). Deasemenea recomandăm grunduirea suprafeţelor cu asperităţi.




6. Vernis, lac de crăpare sau patină. Aceste produse sunt opţionale. Vernis-ul lucios poate fi aplicat după ce obiectul este complet uscat pentru a spori luciul acestuia. Lacul de crăpare şi patina pot fi folosite pentru a crea un efect de învechire (citiţi articolul dedicat acestei tehnici).ATENŢIE: majoritatea adezivelor pentru tehnica şerveţelului sunt pe bază de apă,; asiguraţi-vă că orice alt produs cu care interveniţi are aceeaşi bază ca si adezivul pe care îl folosiţi!










Metoda de lucru pas cu pas:

1. Pregătiţi obiectul pe care doriţi să îl decoraţi. Grunduiţi sau aplicaţi vopsea dacă este necesar. Asiguraţi-vă că nu există impurităţi pe suprafaţa acestuia.

2. Hotărâţi unde veţi aplica şerveţelul. Decupaţi de la început părţile pe care le aplicaţi dacă nu doriţi să folosiţi întreg şerveţelul.

3. Înlăturaţi cele două straturi albe ale şerveţelului. Se va folosi doar stratul colorat al acestuia!

4. Aplicaţi adezivul. Cu o pensulă potrivită, aplicaţi adezivul acolo unde doriţi să aşezaţi serveţelul. Nu vă faceţi griji dacă adezivul depăşeşte limitele şerveţelului deoarece acesta se va usca transparen. Folosiţi un strat nu foarte gros de adeziv- doar atât căt să vă lipească şerveţelul complet. În cazul în care aplicaţi întreg şerveţelul sau dacă aveţi mai multe modele de aplicat, lucraţi progresiv în aplicarea adezivului, pe porţiuni mici deoarece adezivul se usucă foarte repede.

5. Aplicaţi cu grijă şerveţelul. Întindeţi serveţelul cu grijă, tapând uşor cu degetele. Deoarece şerveţelul se va umezi instant, aveţi grijă să nu tapaţi de două ori în acelaş loc ca să nu riscaţi să rămâneţi cu şerveţelul pe degete! Dacă aplicaţi porţiuni mari de şerveţel, folosiţi adezivul progresiv, pe măsură ce vă lipiţi şerveţelul.

6. Lăsaţi la uscare. După ce v-aţi aplicat şerveţelul, lăsaţi 5-10 minute obiectul la uscat. Aveţi grijă să nu se atingă de nici un alt obiect din jur. În cazul în care decoraţi obiecte care absorb apa (lemn, carton, hârtie, material) aveţi grijă ca acestea să nu se afle lângă o sursă de căldură deoarece s-ar putea ca obiectul dumneavoastră să se deformeze, curbeze sau vălurească într-un mod nedorit!

7. Spălaţi pensula. În timp ce aşteptaţi ca obiectul decorat să se usuce, curăţaţi pensula cu apă călduţă pentru a împiedica întărirea acesteia. Nu folosiţi săpun sau alt produs de curăţire decât dacă prospectul adezivului o cere!

8. Aplicaţi al doilea strat. După ce obiectul este complet uscat, aplicaţi un al doilea strat de lac-adeziv peste şerveţel. Aplicaţi dinspre mijlocul şerveţelului spre exterior pentru a înlătura posibile bule de aer. Nu insistaţi foarte mult în acelas loc pentru a nu rupe şerveţelul. Este recomandat să folosiţi un strat mai gros de adeziv!

9. Spălaţi pensula. În timp ce obiectul decorat se ususcă, curăţaţi din nou pensula cu apă călduţă.

10. Lăsaţi obiectul să se ususce. Sunt necesare aprox. 15 minute ca obiectul să se ususce complet dar acest timp poate diferi în funcţie de grosimea stratului de adeziv. Nu interveniţi asupra obiectului în nici un fel înainte de a fi complet uscat!

11. Folosiţi alte produse. Dacă doriţi, după uscarea obiectului puteţi aplica lac de crăpate, patină sau vernis lucios. Dacă nu doriţi nici o altă intervenţie, atunci obectul dvs. este gata şi vă puteţi bucura de el!

Alte sfaturi utile:

- Dacă aţi folosit tehnica şerveţelului pe material textil, citiţi prospectul adezivului pentru a fixa şerveţelul definitiv. Puteţi folosi adezivul de textile atât pe materiale textile naturale cât şi pe cele sintetice sau pe piele.

- Dacă aţi folosit tehnica şerveţelului pe porţelan, citiţi prospectul adezivului pentru a fia şerveţelul definitiv. Puteţi folosi adezivul de porţelan atât pe porţelan cât şi pe  sticlă, metal sau oricare alt material dacă obiectele dvs. sunt supuse umidităţii.

- Este recomandat să folosiţi un vernis dacă aţi folosit tehnica şerveţelului pe perete pentru a preveni deteriorarea şerveţelului sub acţiunea schimbărilor de temperatură sau luminozitate.

- Atenţie: dacă nu ardeţi în cuptor (pentru adezivul de porţelan) sau călcaţi cu fierul de călcat (pentru adezivul de textile) obiectele decorate, acestea NU vor deveni rezistente la apă!

Ce tipuri de vopsea puteţi folosi pentru diferite materiale:

Culori acrilice pentru: lemn, polistiren, plastic, lumânare, perete.
Culori Glass &Tile Lefranc&Burgeois pentru: sticlă, porţelan, piatră, ceramică. (doar dacă lucraţi cu adeziv de porţelan şi doriţi să le ardeţi în cuptor; dacă nu, puteţi folosi culori acrilice şi adeziv universal)
Culori pentru Textile Lefranc&Burgeois pentru: materiale textile naturale, sintetice sau piele.


Exemple de obiecte decorate cu această tehnică:







9 comentarii:

  1. Servetelul se aplica pe fata sau cu partea mai pronuntata a desenului pe obiectul de decorat (pe dos)?
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred ca ar fi trebuit sa spuneti cui apartin obiectele decorate, de exemplu, cele doua brose imi apartin,le-am facut demult, acum am vazut postarea.

    RăspundețiȘtergere
  3. Organizati cursuri si in Sibiu?

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna ziua! Multumesc pentru informatiile utile, sunt lucruri de care nu stiam si ma vor ajuta :) Eu realizez tutoriale video DIY, am facut de curand aceasta cutie de bijuteri folosint tehnica servetelului, sper sa va placa cum a iesit: https://www.youtube.com/watch?v=5TZiEHUL69I

    RăspundețiȘtergere
  5. Un articol perfect pentru un incepator in tehnica decoupage-ului sau tehnica servetelului. Noi folosim aceasta tehnica doar pe lemn drept si ca un plus folosim si culori acrilice peste model ca sa dam un design mai placut. Oricum, pentru incepatori este un articol foarte bun, felicitari.

    RăspundețiȘtergere