duminică, 15 ianuarie 2012

Confecţionarea săpunului

Confecţionarea săpunului este o activitate pe cât de plăcută, pe atât de utilă! Să-ţi faci singur săpunul înseamnă să ai control total asupra ingredientelor pe care le foloseşti şi care vor ajunge ulterior pe pielea ta şi bineînţeles, poţi să-ţi faci săpunul să arate aşa cum îţi place! E distractiv, simplu şi deloc periculos!

HobbyFun propune colecţia "SoapyFun", o gamă completă de materiale şi accesorii pentru confecţionarea săpunului: calupuri de săpun transparent sau opac (alb) pe bază de glicerină, esenţe de parfum, coloraţi şi forme de turnare. Calupurile de săpunsunt disponibile în varianta transparentă sau opacă, la cantităţi de 250gr sau 1000gr. Aceste calupuri de săpun au la bază glicerină -un produs obţinut din grăsimi vegetale sau animale- şi pot fi folosite cu încredere deoarece  au "ph" neutru şi nu conţin substanţe dăunătoare pielii. Esenţele de parfum şi coloranţii sunt disponibili în flacone de 10ml şi sunt deasemenea obţinuţi din ingrediente care nu dăunează şi nu provoacă iritaţii.

Dacă doriţi să încercaţi această tehnică şi nu sunteţi hotărâţi cu ce să începeţi, puteţi apela şi la kit-urile pentru confecţionarea săpunului, a căror avantaj este faptul că au câte puţin din tot ce aveţi nevoie: o formă de turnare, un calup de săpun de 250gr, două flacoane de colorant, un flacon de esenţă şi un pliant cu instrucţiuni.

Kit-uri pentru confecţionarea săpunului:




Esenţele de parfum: cu parfum de lavandă, trandafir, măr verde, crin, ocean, nucă de cocos, scorţişoară cu condimente (aromă de crăciun), portocală, lămâie, cireşe şi piersică.


Coloranţi: în culorile roşu, verde, albastru, galben, portocaliu, lila, maro şi turcoaz.




Metoda de lucru pas cu pas:

1. Alegeţi metoda. Pentru a topi săpunul, puteţi folosi atât baia de aburi cât şi cuptorul cu microunde. Dacă folosiţi baia de aburi, asiguraţi-vă că aveţi două recipiente cu rezistenţă ternică şi cu mânere lungi care să vă permită manevrarea vaselor fără a intra în raza de acţiune a aburilor fierbinţi (folosiţi recipiente percum cratiţe de gătit sau ibrice). Dacă folosiţi cuptorul cu microunde, este indicat să aveţi recipiente cu mâner sau toartă, din sticlă sau porţelan (nu folosiţi recipiente metalice sau plastice!).

2. Pregătiţi instrumentele şi materialele. Veţi avea nevoie de : un calup de săpun transparent şi/sau opac, un flacon de esenţă de parfum, coloranţi după preferinţă, un suport pe care să tăiaţi calupul de săpun, un cuţit, o linguriţă de amestecat preferabil din sticlă sau porţelan, folie de plastic, o formă de turnare, orice alte ingrediente sau materiale cu care puteţi decora săpunul (ex: burete natural, boabe de cafea, flori şi fructe uscate, sare de mare, granule de exfoliere, petale de flori, mărgele, seminţe, figurine, etc).

3. Topiţi săpunul. Tăiaţi din calupul de săpun felii subţiri, atât cât consideraţi că este necersar pentru a turna forma dorită. Tăiaţi apoi feliile în cubuleţe mici; acest lucru va grăbi topirea săpunului. Puneţi săpunul în recipient şi apoi începeţi procesul de topire. Supravegheaţi constant recipientul! Dacă folosiţi cuptorul cu microunde, lăsaţi recipientul pentru 15 secunde înăuntru apoi scoateţi-l şi amestecaţi conţinutul; repetaţi procesul până ce săpunul a devenit lichid. Dacă folosiţi baia de aburi, asiguraţi-vă că apa în care stă recipientul cu săpun este aproape de temperatura de fierbere şi amestecaţi la interval de 20 de secunde până ce săpunul devine lichid.

4. Adăugaţi colorant şi esenţă. Odată ce săpunul este topit, puteţi adăuga colorantul. Picuraţi câte o picătură şi amestecaţi bine pentru a uniformiza culoarea până ce obţineţi intensitatea dorită. Atenţie: concentraţia mare de colorant în săpunul transparent poate afecta claritatea acestuia! După ce aţi sobţinut culoarea dorită, puteţi adăuga esenţa. Picuraţi câte puţin şi adulmecaţi  vaporii pentru a stabili câtă esenţă este necesară. Este recomandat ca acest lucru să fie făcut cât mai repede deoarece esenţa se evaporă dacă este lăsată prea mult timp pe foc sau în microunde!

5. Turnaţi săpunul. Turnaţi cu grijă săpunul în formă. Scurgeţi uşor conţinutul ca să evitaţi prinderea bulelor de aer în interior. Dacă doriţi să obţineţi un efect de curcubeu, turnaţi fiecare strat de săpun colorat şi aşteptaţi ca acesta să se răcească înainte de a-l turna pe următorul. Dacă doriţi un efect de degrade, lăsaţi stratul de săpun să se răcească până în punctul în care formează o pojghiţă mai groasă şi apoi turnaţi următorul strat de săpun colorat.

6. Introduceţi diverse materiale în săpun. Pentru a introduce diverse materiale, bucăţi colorate de săpun sau obiecte în săpunul dvs., turnaţi mai întâi un strat subţire de săpun şi aşteptaţi să se răcească înainte de a plasa obiectul dorit în matriţă. Stratul turnat nu va permite obiectului să răzbată la suprafaţa săpunului şi îl va ţine centrat acolo unde doiţi dvs. să fie. Dacă doriţi să dispersaţi material în întreg săpunul (ex. seminţe), turnaţi straturi subţiri şi tresăraţi materialul câte puţin, la interval de 10-15 secunde. Aşteptaţi ca fiecare strat să se răcească înainte de a-l turna pe următorul, repetând procesul. Pentru a introduce o figurină de săpun opacă în săpun transparent, turnaţi mai întâi figurina şi lăsaţi-o să se răcească. Turnaţi apoi în matriţă un strat de săpun transparent şi după ce acesta s-a răcit, plasaţi figurina deasupra lui şi umpleţi restul matriţei.

7. Răciţi şi ambalaţi. După ce aţi terminat de turnat săpunul, lăsaţi-l să se răcească aprox. 2 ore. Scoateţi cu grijă săpunul din matriţă şi gata! Aveţi acum un săpun aşa cum vă place, gata să fie folosit! Atenţie: săpunul se va topi cu trecerea timpului dacă este lăsat într-un mediu cald precum este baia. Dacă doriţi să îl faceţi cadou sau pur şi simplu să îl păstraţi pentru o anumită ocazie, împachetaţi-l în folie de plastic.


Câteva exemple de săpunuri turnate:













3 comentarii:

  1. Pretul unui kit este 65 RON. Pentru mai multe detali privind preturile sau produsele, va rugam sa ne contactați la magazin sau telefonic

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce preţ au esenţele de parfum ?

    Mulţumesc !

    RăspundețiȘtergere